Attól függően, hogy a kóros folyamat egyetlen szervet, vagy pedig az egész szervezetet érinti, szervspecifikus vagy szisztémás autoimmun betegségről beszélünk, de a két csoport között gyakori az átfedés. Az emberi populáció mintegy 7%-át érintő autoimmun betegségekre általánosságban jellemző, hogy:
- A kialakulásban (patomechanizmus) több tényező játszik szerepet (multifaktoriális); .
- A betegség kialakulásában elsődleges szerepük van a genetikai faktoroknak, de nagyon fontosak a környezeti tényezők is.
- A betegség általában krónikus lefolyású, és nem befolyásolja a reproduktív képességet
- A családon belül az örökletes tényezők következtében halmozottan fordulhat elő.
A szisztémás autoimmun betegségek során az autoimmun reakció olyan autoantigének ellen irányul, amelyek megjelenése nem egyetlen, hanem több szerv sejtjeire is jellemző. Jellegzetes képviselője a szisztémás lupus erythematosus (SLE), melynek során számos olyan autoantitest termelődik, amely sejten belüli sejtalkotórészek ellen irányul. Ezek az autoantitestek immunkomplexek formájában lerakódnak a szövetekben, elsősorban a hajszálerek falában, ahol súlyos károsodást idéznek elő. Az SLE változatos klinikai formában megjelenő betegség, a jellegzetes beteg: fiatal nő, nem deformáló ízületi gyulladás, láz (hőemelkedés), fehérvérsejtszám csökkenés, bőrtünetek, vizelet eltérés. A diagnózis megállapításához számos kritériumnak teljesülnie kell, melyek klinikai tüneteket és laboratóriumi eltéréseket jelentenek. A jellegzetes immunológiai laboratóriumi eltérések a keringő autoantitestek kimutatásán alapulnak. Önmagukban a laboratóriumi pozitivitások nem jelentenek fennálló betegséget, lehetnek a betegség bevezető tünetei, de attól függetlenül is megjelenhetnek, Az SLE elkülönítése elsősorban más szisztémás autoimmun betegségektől, fertőző betegségektől, daganatoktól (elsősorban nyirokcsomó daganatoktól) fontos.
Az SLE krónikus betegség, melyben aktív és inaktív (klinikailag tünetmentes) szakaszok váltakoznak. A várható 10 éves túlélés is meghaladja a 90%-ot. A betegség sokat "szelídült" az utóbbi évtizedekben. Veszélyeztető tényező a veseelégtelenség, a kezelés mellékhatásai és a fertőzések. Alcsoportokat is ismerünk, melyek közül a gyógyszerprovokált SLE a gyógyszer, kihagyását követően meggyógyul. Az SLE mellett gondolnunk kell egy újabban felismert sokszor társuló tünetegyüttesre is, melyet antifoszfolipid szindrómaként ismerünk (APS). A tünetegyüttest a speciális sejtalkotó¬elemekkel (foszfolipidek) reagáló autoantitestek okozzák. Az SLE kezelésének alapja az immunrendszer kóros aktivitását megszüntető un. immunszuppresszív gyógyszerek adása. A beteget fel kell világosítanunk a betegségéről annak természetéről, hogy életvitelét megfelelően alakíthassa. Enyhe tünetek esetén gyógyszert nem adunk, legfeljebb nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket. Nem aktív (inaktív) klinikai stádiumban kezelés általában nem szükséges. Bőrtünetek esetén a fényvédelem mellett mindenképpen érdemes chloroquinnal (Delagil) próbálkozni, ez ízületi gyulladás, sőt mellhártyagyulladás esetén is hatásos lehet. Súlyosabb esetben kortikoszteroid kezelés (prednisolon, metilprednisolon) szükséges. A kezdeti adagot a betegség súlyossága szabja meg, amelyet lassan csökkentünk napi egyszeri, reggeli fenntartó adagra. A kortikoszteroid szükséglet - fenntartó adag - csökkentésére azathyioprint adhatunk akár éveken át. Veseérintettség esetén a kortikoszteroidot citosztatikummal (ciklofoszfamid), egészítjük ki, az erre nem reagáló betegnek is további kezelési lehetőségekből (ciklosporin A, plazmaferezis, egyéb) választhatunk.
Minthogy sokan beszámoltak a terhesség betegséget provokáló vagy a betegség fellángolását eredményező hatásáról, sokáig kategorikus álláspont volt, hogy lupusos beteg nem vállalhat terhességet. Az utóbbi évtizedben ez az álláspont gyökeresen megváltozott. A komolyabb veseérintettség mellett valóban kockázatos (mind a magzati, mind az anyai részről) a terhesség, a többi esetben azonban a kockázat nem olyan nagy, hogy kellő felügyelet mellett a terhességet a beteg ne vállalhatná. Ha antifoszfolipid szindróma is fennáll, a terhesség alatt speciális heparin kezelés indokolt.
Az SLE-s betegek ösztrogén hormonkezelését korábban szigorúan tiltottuk. Ma ez a kérdés is felengedni látszik, melynek egyfelől a fogamzásgátlásban, másfelől a klimax utáni csontritkulás kezelésében van nagy jelentősége. Bár a fogamzásgátlás területén még nincs elegendő adat, valószínű, hogy az inaktív stádiumban levő betegek döntő többsége veszély nélkül szedheti. Adatok vannak arra vonatkozóan, hogy a menopausában levő (inaktív) SLE-seknek az ösztrogén-pótlás minimális kockázattal alkalmazható. A kezeléseket a gondozóorvos betegenként mérlegeli és dönt az alkalmazásukról.

Dr. Pálóczi Katalin
Országos Gyógyintézeti Központ, Immunológiai Osztály, Budapest

 • Forrás: Lupus Egyesület hírlevele, 2005. február

Dr.Info hírek

2019. március 25.

 • Ilyen módszereket alkalmaz manapság egy mellplasztika specialista

  Itt elolvashatja, hogy milyen modern sebészeti eljárásokkal végeznek manapság mellplasztikai műtétet.

 • Továbbra is Finnország a legboldogabb

  Magyarország a Boldogságindex ranglistáján a tavalyi 69. helyről a 62. helyre jött fel, megelőzi Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia de még Románia is.

 • Ennyit kap egy betegszállító 30 éves munkaviszony után

  A beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 órát, ráadásul az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el.

 • Hogyan befolyásolja az orvosokat a gyógyszeripar?

  A magyar gyakorlatról is kevés adat van, pedig a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint is szükséges lenne a nagyobb átláthatóság.

 • Komolyan kell venni a hiányzó fogak következményeit

  A fogászati megbetegedések nagy része orvosolható anélkül, hogy a saját fog eltávolítására kerülne sor. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakemberek is arra törekednek, sikerüljön gyökérkezeléssel, töméssel, inlay alkalmazásával helyreállítani az egészséget. Ha azonban túl sokára fordulunk szakemberhez, akkor könnyen lehet, már csak a húzás jelenthet segítséget. Ilyenkor foghiány keletkezhet, ami az elülső fogak esetében különösen sok hátránnyal jár. Míg a rágófogaknál a hosszú távú következményekkel kell számolni, addig az első fogak esetében a megjelenésre nyomja rá bélyegét erőteljesen a foghiány. Ha nem pótolja időben valaki a hiányzó fogát, az sok kellemetlenséggel járhat.

 • Influenza gyorstalpaló

  Betegek leszünk az oltástól, de élethosszig tartó védettséget ad, és egy szezonban csak egyszer lehet elkapni a betegséget – ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban. Dr. Schandl László, a Duna Medical Center belgyógyász főorvosa elmondja, miért kell komolyan venni minden évben az influenzaszezont.

 • Fiktív kezeléseket számolnak el az egészségügyben

  Tavaly császármetszéssel szült, de néhány nappal előtte egy másik császármetszés is szerepel a beteg életútjában.

 • 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó

  Az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

 • Január 1-jétől változik a sürgősségi betegellátás

  Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken

 • Legyen Szívügyed!

  Szívünk érdekében fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, hogy rendszeresen mozogjunk, hogy ügyeljünk a testsúlyunkra és hagyjunk fel káros szenvedélyeinkkel, a dohányzással mindenképpen! Legalább ilyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, és tanuljuk meg hogyan segíthetünk bajba jutott embertársainkon! A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság közelmúltban megrendezett egészségnapján – amelyre több mint száz középiskolás fiatal látogatott el – az is kiderült, hogyan tehetjük ezt meg.

Angol nyelvű hírek

2019. március 25.

Weborvos hírek

2019. március 25.

Cikkek, írások

Bejelentkezés tagoknak

Egyes tartalmakhoz csak a Magyar Lupus Egyesület érvényes tagsággal rendelkező tagjai tudnak hozzáférni. Ha az Egyesület tagja vagy, kérjük jelentkezz be itt a regisztrációkor (tagbelépéskor) megadott adatokkal.

Legyél a Magyar Lupus Egyesület tagja!
Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik a Te ügyedet képviseli. Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz.
Tagbelépés itt

Reklám

Hírlevél kérése vagy lemondása

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Magyar Lupus Egyesület 4-6 hetente hírleveleit, melyben az új hírekről, frissítésekről adunk tájékoztatást. A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges.

Legutóbbi bejegyzés a Társalgóban

 • 2018. May 30. | 13 óra 03 perc

  2016-ban állapították meg az SLE-t. Azóta szedem az Imuran 50 mg napi kettő ill. most napi három tablettát és a Medrolból napi 16 mg amit 24 mg-ról csökkentettek.Fizikális tüneteim nincsenek.Kérdésem lenne hogy hogy van -e olyan vérvételi lehetőség ami kimutatja hogy az autoimmun betegség fent áll-e vagy milyen mértékben.

Tovább a Társalgóba

Előadás videók

Egyedülálló videó tartalom Tagjainknak.

TagbelépésCikkek, írások

Az egyesületünk alapításától napjainkig számított időszak nyomtatott kiadványaiban megjelent 134 cikk exkluzív tartalma, mely Tagjaink számára érhető el. 

Adókedvezmény

Ha SLE betegséggel élsz, jár az adókedvezmény!

Legfontosabb kérdések és válaszok a lupuszról

Bankkártyás támogatás

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Összeg:

Legyél tagunk

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés

 

Keress bennünket a Facebookon is!

Lap tetejére
×
Állj mellénk!

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Köszönjük!

 

×
Legyél tagunk!

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés