Megfelelő technológia biztosítja, hogy az értékes fehérjéket a gyomorsav ne bontsa el. A colostrum összetevőit igen pontosan elemezték. Nagymennyiségben tartalmaz immunglobulinokat, melyek a fertőzések leküzdésében nélkülöz hetetlenek. Emellett találhatók benne vitaminok, transzportfehérjék, enzimek, prolinban gazdag polipeptidek és esszenciális aminosavak, valamint növekedési faktorok és citokinek, amelyek az immunválasz szabályozásában töltenek be jelentős szerepet. Részben gyulladásgátló hatásúak, ezért az egyre gyakoribb allergiás betegségekben és a sokféle autoimmun megbetegedésben alkalmazhatók jó hatással.
Más citokinek aktiválják a nyiroksejteket, ezáltal a tumorok elleni védekezésben vesznek részt. A colostrum, amely egy természetes anyag immunmoduláns hatásainál fogva alkalmas az immunológiai homeosztázis megőrzésére és helyreállítására. Napjainkban egyre szaporodnak az ú.n. civilizációs betegségek, mint a stressz, allergia, autoimmun betegségek, nehezen leküzdhető fertőzések és a daganatok. Ezek számának növekedéséért részben környezeti hatások felelősek. Ilyenek a fokozott légszennyeződés, szmog képződés, stressz az élet minden területén és a helytelen táplálkozás. Ez utóbbi nemcsak a kalóriadús és zsíros ételek mértéktelen fogyasztását jelenti, hanem azt, hogy az élelmiszerek előállítása során azok hasznos tápanyagai jórészt lebomlanak már a fogyasztás előtt. Ehhez járul hozzá a növényvédő és rovarirtó szerek fokozott használata, valamint a növekedést gyorsító kemikáliák alkalmazása, amelyek lerövidítik a zöldségek és gyümölcsök érési folyamatát, s ennek következtében az értékes tápanyagok nem is alakulnak ki azokban. Ezért van nagy jelentősége olyan készítmény alkalmazásának, amely a felsorolt negatív tényezők hatását képes ellensúlyozva az immunrendszer homeosztázisának fenntartására és helyre állítására.

 

Mi a colostrum?

 

A colostrum egyedülálló táplálék kiegészítő, amely mindazokat a tápanyagokat optimális mennyiségben tartalmazza, melyek felvétele a táplálkozás során alig vagy egyáltalán nem biztosított. A colostrum nem más, mint a szülést követő 24-36 órában termelődő előtej, melynek összetétele egyedülálló. Először jelentőségét szarvasmarhákban ész lelték. Azon borjak, melyek nem jutottak megfelelő mennyiségű colostrumhoz hamar elpusztultak, vagy nem fejlődtek kellő ütemben és különféle betegségekkel küzdöttek. Hamarosan kiderült, hogy a placentán keresztül marhákban a fejlődő magzatba anyai immunglobulinok és növekedési faktorok alig jutnak át, így az újszülött borjak védekező képességét elsősorban a colostrum hivatott biztosítani az adaptáció időszakában. Természetesen merült fel a kérdés, hogy mi a helyzet a colostrummal emberben. A colostrum egyedülálló tulajdonságait és jótékony hatását már a XVIII. sz.-ban Hufeland leírta. A XIX. sz.-ban megindultak a kutatások az emberi felhasználással kapcsolatosan, melyeket a II. Világháború, valamint a penicillin és a szulfonamidok felfedezése szakított félbe. Az 50’-es évek második felében újból előtérbe kerültek a természetes anyagok. Ekkor jelent meg írás az „immuntejről”, mely jótékony hatású volt reumás ízületi gyulladásban. Az ezt követő években igazolták, hogy a szoptatással táplált csecsemők között táp szerrel táplált társaikhoz képest kevesebb volt allergiás, kevesebbnek volt fertőzése és gyorsabban fejlődtek. Napjainkban ismét megnőtt az érdeklődés olyan természetes anyagok iránt, amelyek alkalmasak a védekező rendszer homeosztázisának biztosítására. Mára bizonyítást nyert, hogy a colostrum nemcsak az újszülöttek, hanem a felnőttek szervezete számára is értékes. Fokozza az ellenálló képességet, gyorsítja a gyógyulási folyamatot és a sebgyógyulást, javítja a fizikai és szellemi teljesítményt. Finn kutatók által végzett vizsgálatok igazolták, hogy a colostrumban talált összetevők az emberi bélrendszeren át a keringésbe jutnak. Mivel az összetevőket kódoló DNS szekvenciák jelentős homológiát mutatnak az ember és a szarvasmarha között, az alkotóelemek felszívódása és hasznosulása értelmezhető, sőt ezáltal az ember számára a marha eredetű colostrum kevéssé immunogén. Itt jegyezzük meg, hogy a porított colostrum nem tartalmaz tejcukrot és tejfehérjét, sem más allergizáló anyagot, ezért laktóz intoleranciában szenvedők és atópiás egyének is fogyaszthatják.

 

Milyen hatásait igazolták  a colostrumnak?

 

Klinikai vizsgálatok igazolják a következő hatásokat:

 

 • ˆGyorsítja a sérült izmok, csontok, porcok, bőr kollagén és az idegsejtek regenerációját.
 • ˆSegíti az izmok építését.
 • ˆElősegíti a zsírok égetését az izmok bontása helyett, ami fogyókúra során előnyös.
 • ˆSegíti a DNS és RNS kijavítását.
 • ˆEgyensúlyban tartja a vércukor szintet.
 • ˆFokozza az éberséget és a koncentrációs képességet.
 • ˆKülsőleg alkalmazva elősegíti az égési sérülések, műtéti sebek, bőrsérülések és a gyulladt nyálkahártyák gyógyulását.
 • ˆEnyhíti a szájüregi gyulladásokat, illetve a fogászati beavatkozások során jelentkező fájdalmat.
 • ˆFájdalomcsillapító és kedélyjavító hatású neurotranszmitterek képződését serkenti.

 

Milyen összetevői vannak a Colostrumnak?

 

Lássuk milyen anyagok találhatók a colostrumban, amelyek ezeket a kedvező hatásokat közvetítik! Legfontosabb összetevői a következők:
1.) Immunglobulinok, antitestek,
2.) esszenciális aminosavak, peptidek, közöttük prolinban gazdag polipeptidek,
3.) transzportfehérjék, enzimek,
4.) vitaminok, nyomelemek,
5.) citokinek és természetes növekedési faktorok,
6.) egyéb elemek, köztük endorfinok, dorfinok.

 

Vegyük sorba ezen elemek jelentőségét!


Ad 1.) Az immunglobulinok, mint védekező fehérjék az adaptív immunválasz központi elemei. Jelentős szerepük van a vírusos, bakteriális és gombás eredetű fertőzések elleni védekezésben. Hiányuk esetén humorális immundeficiencia fejlődik ki. A colostrumban magas koncentrációban mutathatók ki. IgG, IgA és IgM koncentrációja sorban 30-60, 5-7 és 7-9 g/100 g. Egy tehén az ellést követő 72 óra alatt közel 2 kg immunglobulint is előállíthat! Igazolt, hogy a colostrum mindig tartalmaz E. coli elleni antitesteket. Ismert, hogy a E. coli különösen gyenge immunitás esetén súlyos hasmenést okoz. Emellett egyéb specifikus és természetes antitestek is találhatók a colostrumban. Az immunglobulinok passzív immunitást biztosítanak az utódban. A nagydózisú immunglobulin kezelés hatékonysága nemcsak immunhiány betegségben, hanem szisztémás autoimmun kórképekben (SLE, polymyositis, ITP,..) is igazolt. Az intravénás készítmények alkalmazásának egyik jól ismert korlátját azok előállítási költsége jelenti. Az immunglobulinok egy része egyelőre még nem tisztázott módon bekerül a keringésbe makromolekuláris struktúrája ellenére, azonban egy része lokálisan a bélben fejti ki hatását.

 

Ad 2.) Az esszenciális aminosavak a sejtanyagcsere és regeneráció nélkülözhetetlen elemei, hiányukban fejlődési zavarok alakulnak ki, lassú a sebgyógyulás, csökken a koncentrációképesség és gyengül az immunválasz. A prolinban gazdag polipeptidek jelentőségével most kezd az irodalom igazán foglalkozni. Immunmoduláns hatású vegyületek, amelyek a tímusz működését, illetve a sejtes immunválaszt szabályozzák. Túlműködés esetén csökkentik, alulműködés esetén pedig fokozzák az immunrendszer működését.

 

Ad 3.) A colostrumban lévő laktoferrin és transzferrin gátolja a baktériumok életfolyamatát, mivel ezek a transzportfehérjék vasat szállítanak a vörösvérsejtekbe, ezáltal a gazdaszervezet oxigenizációját javítják, illetve meggátolják, hogy a baktériumok hozzájussanak a számukra fontos vashoz. Számos más enzim is kimutatható a colostrumban, mint pl. az antibakteriális hatású laktoperoxidáz-tiocianát, xantin-oxidáz és lizozim. Fontos enzim a telomeráz, amely megakadályozza a DNS szál két végének rövidülését a sejtosztódás során. Kimutatták, hogy koraszülöttekben nincs telomeráz, továbbá azt, hogy az életkor előrehaladtával mennyisége ismét csökken. Az utóbbi évek irodalma foglalkozik azzal, hogy milyen szerepet tölt be a telomeráz, illetve annak hiánya az öregedés folyamatában. Szintén fontos transzportfehérje az L karnitin, amely a hosszúláncú zsírsavakat a min tokondriumba viszi, hogy meg kezdődjék az energiatermelés. Fontos az izomsejtek anyagcseréjéhez és növeli a teljesítményt.

 

Ad 4.) A vitaminok és nyomelemek szerepével részletesen nem foglalkozunk, hiányuk hatása ma már jólismert. Itt csupán felsoroljuk a colostrum-kivonatban jelentősebb mennyiségben kimutatható elemeket: A vitamin, B1, B2, B6, B12 vitaminok, fólsav, C-vitamin, Ubikinon (Q10), E vitamin, biotin (H vitamin), kolekalciferol (D3 vitamin). Ez utóbbival kapcsolatban ismert, hogy a lakosság nagyrésze D-hypovitaminosisban szenved. Az utóbbi években egyre több bizonyíték arra utal, hogy a D-vitamin, ill. újabban D-hormon számos immunmoduláns hatással rendelkezik. A nyomelemek közül réz, cink, króm és szelén emelhetők ki.

 

Ad 6.) Egyéb komponensein túl a colostrum tartalmaz endorfinokat, melyek fájdalomcsillapító és kedélyjavító hatásuk ismert. Kimutatható továbbá C3 és C4 komplement faktor, melyek az innate immunitás fontos elemei. A természetes immunválasz nem antigén specifikus, memória nem alakul ki, viszont hatékony és nagyon gyors védelmet biztosít a szervezet számára. Inzulin, prolaktin, α1-antitripszin és α1-fötoprotein szintén kimutatható a colostrumban. Két fontos glikoproteinje (α1-GP és APGP) pedig proteáz gátló hatású, mely biztosítja, hogy az egyéb fehérjék, immunglobulinok, citokinek és növekedési faktorok a savas gyomornedvben ne bomoljanak le.

 

Ad 5.) Az immunválaszban betöltött jelentőségüknél fogva legvégül foglalkozunk részletesen a citokinekkel és növekedési faktorokkal. A citokinek olyan hírvivő anyagok, amelyek a sejtek közötti kapcsolat kialakításáért felelősek, így többek között az immunrendszer sejtjei közötti kommunikáció kialakításában vesznek részt. Aktiválják, vagy éppen gátolják más sejtek, limfoctiák, monociták működését, gyulladást közvetítő vagy gyulladásgátló hatásúak, vírusfertőzésekben hatékonyan vesznek részt. A növekedési faktorok is lényegében citokinek, azok speciális feladatot ellátó formái, amelyek a sejtosztódást bizonyos szövetekben serkentik, míg másokban éppen gátolják (pl. daganatsejtek). Gyorsítják a sérült és elöregedett izom-, porc-, csont-, bőr-, idegsejtek regenerációját. A különböző citokinek és növekedési faktorok egymásra hatásának illetve együttes hatásának a következtében alakul ki a sejtanyagcsere és sejtciklus fiziológiás egyensúlya. A colostrum magas növekedési faktor tartalmára a 80’as években derült fény, amikor szövetkultúra tápfolyadék adalékanyagaként alkalmazták és a sejtek gyorsabb növekedését tapasztalták. A colostrumban interleukin (IL)-1, IL-6 és IL-10, valamint gamma-interferon (IFNγ) található, továbbá különös jelentősége van a következő növekedési faktoroknak: inzulin- szerű növekedési faktor 1 és 2 (IGF-1, 2), transzformáló növekedési faktor béta (TGF-β vaszkuláris endotél eredetű növekedési faktor (VEGF), fibroblaszt növekedési faktor (FGF), gonadotropin felszabadító növekedési faktor GnRH (GnRH), tumor nekrózis faktor (TNF). Alacsonyabb koncentrációjuk miatt kisebb érdeklődés övezi az IL-1, FGF, EGF és IGF-2 faktorokat. Ezzel szemben a figyelem központjába került az IGF-1 és a TGF . Az IGF-1 elsősorban az izomsejtek regenerációját és differenciálódását segíti, irányítja, de hatással bír a porcképződésre is. A kondroitin szintézisét és a proteoglikánok szulfatációját serkentő hatását elsőként írták le. A TGFβ elsősorban a porcképzésre hat, mennyisége a colostrumban 10-szeres a plazmakoncentrációnak. Mivel a TGFβ számos sejtféleségre gyakorol sokrétű hatást, lehetséges terápiás felhasználása az érdeklődés előterébe került. Hatását lágy agaron tenyésztett fibroblaszt kultúra szaporodására kifejtett hatása révén ismerték fel, de fontosabb ennél sejtélettani közvetítő szerepe. A regulatív, anti-inflammatorikus citokinek közé tartozik.

 

A colostrum immunmoduláns hatásait megerősítő  megfigyelések

 

AIDS betegekben opportunista kórokozók által kiváltott hasmenést hatékonyan csökkentették colostrum port tartalmazó kapszula adásával. Kísérleti állatok különféle kórokozóval történő fertőzését a colostrum adása jelentősen csökkentette. Egészséges önkénteseket kettős-vak placebo kontrollált tanulmányban adott csíraszámú enterotoxicus E. colival fertőztek orálisan. Azok, akik E. coli elleni magas antitest tartalmú tehéntej-immunglobulin koncentrátumot kaptak, nem alakultak ki az enterocolitis tünetei. Egyéb paraméterek, mint pl. LPS felszabadulás mérése alapján azt is igazolták, hogy az antacidával elfogyasztott szarvasmarha eredetű immunglobulin a felnőtt emberi szervezetben ellenáll a proteolízisnek. Lengyel neurológus a sclerosis multiplex (SM) krónikus progresszív formájában szenvedő 9 betegnél alkalmazott colostrum tartalmú kúpot. Mivel a krónikus progresszív formában nincsenek spontán remissziók, a folyamat lassítása vagy meg állítása a kezelésnek tudható be és jelentős eredménynek tekinthető. A 9 betegből mindössze 2-nél nem változott a helyzet és a kezelés előtti ütemben romlott állapotuk, míg 7 beteg javult, vagy a kiinduláshoz képest további rosszabbodás nem alakult ki. Negatív mellékhatás nem jelentkezett senkinél. Más kutatók élsportolók bevonásával végeztek tanulmányt. Kettős vak, placebó kontrollált cross-over tanulmányban azok a sportolók, akik a kéthónapos edzési időszak alatt colostrumot fogyasztottak, 50%-kal több izmot fejlesztettek ki. A vizsgálati körülményeket szigorúan szabályozták és ellenőrizték. A colostrumban lévő IGF-1 gyorsítja a fehérjeszintézist, lassítja a fehérje bontását, valamint energiaforrásként az izom helyett zsírt éget. Ehhez hasonló eredményre jutottak ausztrál és finn kutatók is, akik olimpiai csapatok bevonásával igazolták, hogy a colostrum fogyasztása akár 20%-kal is növelte az erőnlétet, az állóképességet és a teljesítményt. A colostrum fogyasztásával  csökkenthető az izomláz, ami az oxigénhiányos környezetben keletkező és felszaporodó tejsavnak tulajdonítható a mitokondriumban bekövetkező mikro sérülések következtében. Mindez akkor történik, ha a testedzés intenzitása fokozott és energiaforrásként nem áll rendelkezésre elegendő zsír és szénhidrát. Ez ellen hat a colostrumban lévő IGF-1.

 

Kinek ajánlható a colostrum?

 

Mindezek alapján a colostrum tartalmú capsula széles körben kedvező hatással ajánlható. Így például nagyobb fertőzési kockázatnak kitett csoportokban. Ide sorolhatók a gyermekközösségek, óvodások, kisiskolások, valamint az ott dolgozó pedagógusok, továbbá az egészségügyi dolgozók. Hasonlóan nagyobb a fertőzési kockázat tartósan szteroidot és immunszuppresszív készítményt szedőknél, így például asthmásoknál, atopiás betegeknél, autoimmun betegekben, transzplantáltaknál, gyulladásos reumatológiai betegségekben. Immun szupprimált állapotot eredményeznek a citosztatikus szerek, kemoterápiák és a sugárkezelés, ezért a colostrum az oncologiai, haematologiai gyakorlatban is  asznos szupportív kezelési lehetőséget biztosít, ahol a colostrumban lévő antiproliferatív hatású citokinek további előnyökkel járnak. Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén is kedvezően fokozza a teljesítményt és pszichés hatásai is előnyösek. Sportolóknál a teljesítmény fokozása colostrummal nem minősül doppingolásnak. Testépítők és fogyókúrázók zsírégető és izomépítő hatását hasznosíthatják. Locális formában használható készítményként, pl. krém vagy gél formában előnyös lehet a sebgyógyulásban, kedvező antibakteriális hatása, ill. a bőrregeneráló hatás. E  tekintetben a kozmetikai ipar számára is ígéretes lehet.
Összegezve elmondhatjuk, hogy a colostrum egy olyan természetes anyag, amely ember számára veszélytelenül fogyasztható ideális táplálék kiegészítő, amely összetevőinél fogva számos előnyös hatással rendelkezik. Ezek közül kiemelhetők az immunmoduláns hatások, melyet immunglobulinok, citokinek és növekedési faktorok közvetítenek.
Széles körben ajánlható készítmény.

 

Irodalomjegyzék

 

Rollin RE, Mero KN, Kozisek PB, Phillips RW.: Diarrhea and malabsorption in calves associated with therapeutic doses of antibiotics: absorptive and clinical changes. Am J Vet Res. 1986 May;47(5):987-91.
Mero A, Nykänen T, Keinänen O, Knuutinen J, Lahti K, Alen M, Rasi S, Leppäluoto J. Protein metabolism and strength performance after bovine colostrum supplementation. Amino Acids. 2005 May;28(3):327-35.
Purup S, Vestergaard M, O Pedersen L, Sejrsen K.: Biological activity of bovine milk on proliferation of human intestinal cells. J Dairy Res. 2007 Feb;74(1):58-65. Epub 2006 Sep 15
Rigotti E, Piacentini GL, Ress M, Pigozzi R, Boner AL, Peroni DG. Transforming growth factor-beta and  interleukin-10 in breast milk and development of atopic diseases in infants. Clin Exp Allergy. 2006 May;36(5):614-8.
Hammer CJ, Quigley JD, Ribeiro L, Tyler HD.: Characterization of a colostrum replacer and a colostrum supplement containing IgG concentrate and growth factors. J Dairy Sci. 2004 Jan;87(1):106-11.
Kalliomäki M, Ouwehand A, Arvilommi H, Kero P, Isolauri E.: Transforming growth factor-beta in breast milk: a potential regulator of atopic disease at an early age. J Allergy Clin Immunol. 1999 Dec;104(6):1251-7.
Playford RJ, Floyd DN, Macdonald CE, Calnan DP, Adenekan RO, Johnson W, Goodlad RA, Marchbank T. Bovine colostrum is a health food supplement which prevents NSAID induced gut damage. Gut. 1999 May;44(5):653-8.
Ginjala V, Pakkanen R.: Determination of transforming growth factor-beta 1 (TGF-beta 1) and insulin-like growth factor (IGF-1) in bovine colostrum samples. J Immunoassay. 1998 May-Aug;19(2-3):195-207.
Tokuyama Y, Tokuyama H.: Purification and identification of TGF-beta 2-related growth factor from bovine colostrum. J Dairy Res. 1993 Feb;60(1):99-109.
Pereira-Fantini PM, Thomas SL, Taylor RG, Nagy E, Sourial M, Fuller PJ, Bines JE: Colostrum supplementation restores insulin-like growth factor -1 levels and alters muscle morphology following massive small bowel resection. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2008 May-Jun;32(3):266-75.
Corpeleijn WE, van Vliet I, de Gast-Bakker DA, van der Schoor SR, Alles MS, Hoijer M, Tibboel D, van Goudoever JB.: Effect of enteral IGF-1 supplementation on feeding tolerance, growth, and gut permeability in enterally fed premature neonates. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2008 Feb;46(2):184-90.
Buckley JD, Brinkworth GD, Abbott MJ.: Effect of bovine colostrum on anaerobic exercise performance and plasma insulin-like growth factor I. J Sports Sci. 2003 Jul;21(7):577-88.
Buckley JD, Abbott MJ, Brinkworth GD, Whyte PB.: Bovine colostrum supplementation during endurance running training improves recovery, but not performance. J Sci Med Sport. 2002 Jun;5(2):65-79.
Mero A, Kähkönen J, Nykänen T, Parviainen T, Jokinen I, Takala T, Nikula T, Rasi S, Leppäluoto J.: IGFI, IgA, and IgG responses to bovine colostrum supplementation during training. J Appl Physiol. 2002 Aug;93(2):732-9.
Kuipers H, van Breda E, Verlaan G, Smeets R. Effects of oral bovine colostrum supplementation on serum insulin-like growth factor-I levels. Nutrition. 2002 Jul-Aug;18(7-8):566-7.
Boldogh I, Aguilera-Aguirre L, Bacsi A, Choudhury BK, Saavedra-Molina A, Kruzel M.: Colostrinin Decreases Hypersensitivity and Allergic Responses to Common Allergens. Int Arch Allergy Immunol. 2008 Mar 26;146(4):298-306.
Bilikiewicz A, Gaus W.: Colostrinin (a naturally occurring, proline-rich, polypeptide mixture) in the treatment of Alzheimer's disease. J Alzheimers Dis. 2004 Feb;6(1):17-26
Stewart MG, Banks D.: Enhancement of long-term memory retention by Colostrinin in one-day-old chicks trained on a weak passive avoidance learning paradigm. Neurobiol Learn Mem. 2006 Jul;86(1):66-71. Epub 2006 Feb 13.
Bacsi A, Aguilera-Aguirre L, German P, Kruzel ML, Boldogh I.: Colostrinin decreases spontaneous and induced mutation frequencies at the hprt locus in Chinese hamster V79 cells. J Exp Ther Oncol. 2006;5(4):249-59.

Dr.Info hírek

2019. március 25.

 • Ilyen módszereket alkalmaz manapság egy mellplasztika specialista

  Itt elolvashatja, hogy milyen modern sebészeti eljárásokkal végeznek manapság mellplasztikai műtétet.

 • Továbbra is Finnország a legboldogabb

  Magyarország a Boldogságindex ranglistáján a tavalyi 69. helyről a 62. helyre jött fel, megelőzi Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia de még Románia is.

 • Ennyit kap egy betegszállító 30 éves munkaviszony után

  A beteghordozók nagyon sokat túlóráznak, gyakran havonta 300 órát, ráadásul az alapbérük sok esetben a nettó 100 ezret sem éri el.

 • Hogyan befolyásolja az orvosokat a gyógyszeripar?

  A magyar gyakorlatról is kevés adat van, pedig a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint is szükséges lenne a nagyobb átláthatóság.

 • Komolyan kell venni a hiányzó fogak következményeit

  A fogászati megbetegedések nagy része orvosolható anélkül, hogy a saját fog eltávolítására kerülne sor. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szakemberek is arra törekednek, sikerüljön gyökérkezeléssel, töméssel, inlay alkalmazásával helyreállítani az egészséget. Ha azonban túl sokára fordulunk szakemberhez, akkor könnyen lehet, már csak a húzás jelenthet segítséget. Ilyenkor foghiány keletkezhet, ami az elülső fogak esetében különösen sok hátránnyal jár. Míg a rágófogaknál a hosszú távú következményekkel kell számolni, addig az első fogak esetében a megjelenésre nyomja rá bélyegét erőteljesen a foghiány. Ha nem pótolja időben valaki a hiányzó fogát, az sok kellemetlenséggel járhat.

 • Influenza gyorstalpaló

  Betegek leszünk az oltástól, de élethosszig tartó védettséget ad, és egy szezonban csak egyszer lehet elkapni a betegséget – ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban. Dr. Schandl László, a Duna Medical Center belgyógyász főorvosa elmondja, miért kell komolyan venni minden évben az influenzaszezont.

 • Fiktív kezeléseket számolnak el az egészségügyben

  Tavaly császármetszéssel szült, de néhány nappal előtte egy másik császármetszés is szerepel a beteg életútjában.

 • 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó

  Az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

 • Január 1-jétől változik a sürgősségi betegellátás

  Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken

 • Legyen Szívügyed!

  Szívünk érdekében fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, hogy rendszeresen mozogjunk, hogy ügyeljünk a testsúlyunkra és hagyjunk fel káros szenvedélyeinkkel, a dohányzással mindenképpen! Legalább ilyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, és tanuljuk meg hogyan segíthetünk bajba jutott embertársainkon! A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság közelmúltban megrendezett egészségnapján – amelyre több mint száz középiskolás fiatal látogatott el – az is kiderült, hogyan tehetjük ezt meg.

Angol nyelvű hírek

2019. március 25.

Weborvos hírek

2019. március 25.

Cikkek, írások

Bejelentkezés tagoknak

Egyes tartalmakhoz csak a Magyar Lupus Egyesület érvényes tagsággal rendelkező tagjai tudnak hozzáférni. Ha az Egyesület tagja vagy, kérjük jelentkezz be itt a regisztrációkor (tagbelépéskor) megadott adatokkal.

Legyél a Magyar Lupus Egyesület tagja!
Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik a Te ügyedet képviseli. Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz.
Tagbelépés itt

Reklám

Hírlevél kérése vagy lemondása

Adja meg e-mail címét, ha szeretné megkapni a Magyar Lupus Egyesület 4-6 hetente hírleveleit, melyben az új hírekről, frissítésekről adunk tájékoztatást. A hírlevélről való leiratkozás is itt lehetséges.

Legutóbbi bejegyzés a Társalgóban

 • 2018. May 30. | 13 óra 03 perc

  2016-ban állapították meg az SLE-t. Azóta szedem az Imuran 50 mg napi kettő ill. most napi három tablettát és a Medrolból napi 16 mg amit 24 mg-ról csökkentettek.Fizikális tüneteim nincsenek.Kérdésem lenne hogy hogy van -e olyan vérvételi lehetőség ami kimutatja hogy az autoimmun betegség fent áll-e vagy milyen mértékben.

Tovább a Társalgóba

Előadás videók

Egyedülálló videó tartalom Tagjainknak.

TagbelépésCikkek, írások

Az egyesületünk alapításától napjainkig számított időszak nyomtatott kiadványaiban megjelent 134 cikk exkluzív tartalma, mely Tagjaink számára érhető el. 

Adókedvezmény

Ha SLE betegséggel élsz, jár az adókedvezmény!

Legfontosabb kérdések és válaszok a lupuszról

Bankkártyás támogatás

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Összeg:

Legyél tagunk

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés

 

Keress bennünket a Facebookon is!

Lap tetejére
×
Állj mellénk!

Rátérünk a lényegre. Weboldalaink ingyenesen látogathatók, de nem ingyen készülnek. 24 évvel ezelőtt alapított közhasznú civil szervezet vagyunk, de kormányzati megszorítások és a beszűkült pályázati lehetőségek miatt bevételeink nem érik el a 24 évvel ezelőtti állapotot sem. Kérjük támogass bennünket, hogy közhasznú tevékenységünket a jövőben is el tudjuk végezni.

Köszönjük!

 

×
Legyél tagunk!

Legyél az 1993-ban alakult Schopper Gabriella Magyar Lupus Egyesület tagja!

Tagdíjad rendszeres fizetésével támogatod azt a közhasznú civil szervezetet, amelyik

a Te ügyedet képviseli.

Ezen kívül tagjaink hozzá tudnak férni a csak tagok számára elérhető egyedülálló videó tartalomhoz és szolgáltatásokhoz. 

Tagbelépés