Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Az első védőbástyánk a bőr – mit tehetünk érte lupusban?

Dr. Bokor Laura

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) több szervet, közöttük a bőrt érintő autoimmun betegség. A bőrtünetek figyelemfelhívóak, így ismeretük segítheti az SLE korai diagnózisát. A megjelenő bőrtünetek sokfélék, egyesek napfénynek kitett helyeken jelentkeznek hámló foltokként, mások, például a kiserek gyulladása, vagyis vasculitise, többnyire a lábszáron jelenik meg. Ide tartozik emellett az aktív SLE-ben látható kiterjedt diffúz hajhullás is.

A lupus erythematosus bőrtünetei (cutan lupus erythematosus) önállóan is fennállhatnak belszervi tünetek nélkül, de jelen lehetnek a szisztémás betegség részeként is, ezért minden esetben szükséges a betegeket belszervi tünetek irányába is kivizsgálni. Gyakoriak a napfénynek kitett bőrterületek, úgy, mint a fejbőr, arc, nyak, dekoltázs, vállak, vagy a karok, kézfejek érintettsége, hiszen ezen bőrtünetek megjelenését provokálja az UV sugárzás. A tünetek előfordulhatnak pillangó alakú bőrpír formájában az orron és orcákon, vagy vörös, hámló körkörös plakkok formájában test szerte, vagy akár hegeket hátra hagyó, esetenként pigmentált bőrtünetként is, melyek a hajas fejbőr érintettsége esetén hajvesztést okozhatnak. Amennyiben ehhez hasonló bőrtüneteket észlel, minden esetben forduljon kezelőorvosához.

A bőrtünetek diagnosztizálásához érdemes bőrgyógyászt felkeresni, ahol a még kezeletlen bőrtünetekből szövettani vizsgálat történik. A kezelés kiválasztásában döntő jelentőségű, hogy a bőrtünet önmagában jelentkezik vagy SLE-hez társul. Azonban talán a legfontosabb lépés, a betegséget provokáló és súlyosbító faktorok elkerülése. Ezek közül az egyik legfontosabb az UV sugárzás elleni védelem, hiszen, ahogy ezt már korábban is említettük, az UV sugárzás provokálhatja a bőrtünetek megjelenését, valamint a meglévő tüneteket ronthatja. 50+ faktoros UVA és UVB spektrumra is kiterjedő napfényvédő használata javasolt minden ruha által nem fedett bőrterületen. Az utcára lépés előtt 20-30 perccel szükséges felkenni a napfényvédőt 2 mg/cm2 mennyiségben, mely az arc esetén például két ujjnyit jelent. A fizikai fényvédelem részeként hosszúujjú könnyű ruházat és a széles karimájú kalap viselése ajánlott. A napi teendőket, a szabadidős- és sporttevékenységeket a kora délelőtti és esti órákban érdemes elvégezni. Több tanulmány leírta továbbá, hogy a cutan lupusos tüneteket súlyosbítja a dohányzás, valamint az alkalmazott terápiák (anti-maláriás gyógyszerek) is kevésbé hatékonyak, amennyiben a páciens mellette aktívan dohányzik. Így minden esetben ajánlott a dohányzásról való leszokás.

Az EULAR (Európai Reumatológiai Társaság) legújabb ajánlása szerint a cutan lupus erythematosus kezelése két részből áll: lokális és szisztémás kezelésből. Helyileg alkalmazhatók szteroid krémek és kenőcsök, melyek rövid távon nagyon hatékony szerek a bőrtünetek enyhítésére, azonban a bőrterület esetleges elvékonyodása, értágulatok, striák kialakulásának lehetősége miatt hosszú távú folyamatos alkalmazásuk nem ajánlott.

A szisztémás terápia bázisát minden esetben az antimaláriás szerek teszik ki (hidroxiklorokvin, klorokvin), melyeket a bőrtünetek súlyossága, valamint az egyéb belszervi érintettség jelenléte/hiánya alapján egyéb szerekkel egészíthetünk ki. Ilyenek például a szisztémás glukokortikoidok, melyek egy akut fellángolás esetén hatékony megoldást nyújtanak. Azonban a hosszú távú alkalmazás esetén fellépő mellékhatások kiküszöbölésére ajánlott egyéb, úgynevezett szteroid spóroló, gyógyszerek alkalmazása. Ilyen szernek számít a metotrexát, vagy a mikofenolát mofetil. Ezek mellett az utóbbi években számos vizsgálat zajlott és zajlik az SLE-re már törzskönyvezett biológiai terápiák (belimumab, anifrolumab) alkalmazásáról cutan lupusban.

Ezen hatékony terápiák segítségével, valamint egy egészséges, kiegyensúlyozott életmód fenntartásával elérhetik az enyhén tünetes, vagy akár tünetmentes bőrt, mely nem, vagy csak kismértékben rontja az életminőséget, és a betegek teljes életet élhetnek.


A cikk az AstraZeneca támogatásával jött létre.
Lezárás dátuma: 2024.06.12
. HU-9112

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató