Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

A Magyar Reumabetegek Egyesületének betegfórumáról

Zsúfolásig megtelt október 12-én délután az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Lukács Klubja: az Artritisz Világnapja alkalmából a Magyar Reumabetegek Egyesülete Betegfórumot rendezett. A fórumot Dr. Poór Gyula Professzor Úr „Gondolatok a reumatoid artritiszről a betegek leggyakoribb kérdései alapján” című előadása vezette be, majd Dr. Ortutay Judit, Dr. Kiss Emese és Dr. Balogh Zsolt tartott betegbemutatásokat.
A fórumon az előadók sikertörténeteket mutattak be, főleg a biológiai terápia jelentőségét hangsúlyozva, de nem elhallgatva a lehetséges mellékhatásokat sem, kiemelve a terápia megkezdése előtti kivizsgálás fontosságát.
Az általunk különösen ismert és kedvelt Dr. Kiss Emese docensnő egy afrikai születésű, hazánkban tanult és immár itt dolgozó sebésznőt mutatott be, aki – mint maga is elmondta – korábban olyan gyenge volt, hogy már járni is alig tudott. Amikor végre kiderült, hogy a betegsége immunológiai hátterű, Kiss Emese doktornőhöz került, aki többek között infúziós kezelésekkel (citosztatikum) annyira rendbe hozta, hogy – mondta zokogva – ma már operál. A docensnő többször dicsérőleg és példaként említette egyesületünk tevékenységét és további összefogásra bíztatott.
A fórum befejezéseként a betegek kérdéseket tehettek fel. Fontos kérdésként hangzott el, hogy kaphatunk-e H1N1 elleni védőoltást? Erre azonban nem született egyértelmű válasz, csupán annyi, hogy a legyengített immunrendszer miatt fokozott óvatosságra van szükség, vagyis a fertőzésveszély és a pszichés terhelés kerülésére. A betegfórumon Egyesületünket Simon Mari képviselte.

Simon Mari

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató